АБС новини

Исторически щрихи от развитието на САМБО

Исторически щрихи от развитието на САМБО

1920-те

САМБОТО започва да се формира като независим вид борба, като се основава на техниките и техническите елементи на много национални видове борба на народите на СССР и други страни.

1923 г.

Провежда се първото състезание. Очертават се  две направления за по-нататъшно развитие на САМБОТО – спорт и приложение.

1938 г.

На 16 ноември 1938 г. Всесъюзният комитет по физическа култура и спорт издава заповед “За развитието на свободната борба САМБО”, в която САМБОТО се признава за “изключително полезен спорт за съветската младеж”. Тази дата се счита за официален рожден ден на САМБОТО, коетозапочва да печели огромна популярност в страната.

1939 г.

Провежда се първото първенство на СССР по САМБО.

1940-те

Първоначално борбата САМБО се нарича „сам“, „самоз“, „свободна борба“, а през 40-те години на миналия век официално е установено познатото вече име „САМБО“.

1946 г.

Създава се Всесъюзната секция по САМБО (през 1959 г. е трансформирана във Федерацията по САМБО на СССР) .

1950-те

САМБОТО излиза на международната арена.

1957 г.

Първата официална среща на съветските самбисти с представители по джудо – спортисти от Унгария, се провежда в Москва.

В България се създава първата чуждестранна федерация по САМБО. С течение на времето са създадени национални федерации по самбо в Япония, Монголия, Югославия, Великобритания, Иран, Испания, САЩ и други страни.

1966 г.

Международната федерация по аматьорска борба (FILA) официално признава САМБОТО като международен спорт. Във Федерацията се организира независима комисия по САМБО.

1967 година

Рига е домакин на първото по рода международно състезание по САМБО – Турнирът на приятелството – с участието на отбори от България, Югославия, Монголия, Япония и СССР.

1972 година

Първото открито европейско първенство по САМБО сред мъжете е организирано в Рига, столицата на Латвия. Шампионатът се провежда под егидата на FILA.

1973 г.

Първият световен шампионат по САМБО се провежда в Техеран.

1977 г.

За първи път Световното първенство по САМБО се провежда в Испания.

Първото Панамериканско първенство по САМБО се провежда в Пуерто Рико.

1981 година

САМБОТО  е включено в Боливарските игри (Южна Америка).

 Първият световен шампионат по САМБО сред жените се провежда в Мадрид.

1982 година

Стартира традиционният международен турнир “Мемориал на Анатолий Харлампиев” в Москва.

1984 г.

Състезателите по САМБО напускат FILA и създават Международната аматьорска федерация по самбо FIAS. Оттогава световното и европейското първенство се провеждат директно под егидата на FIAS. Фернандо Компте, представляващ Испания, е избран за първия президент на FIAS. Днес президент на FIAS е руснакът Василий Шестаков.

1991 г.

За първи път Световното първенство за младежи се провежда в САЩ, което намира постоянно място в международния календар на FIAS.

Създадена е Международната асоциация за развитие на масовия спорт TAFISA (Асоциацията за международен спорт за всички), официално призната от Международния олимпийски комитет и провеждаща Световните игри „Спорт за всички“ на всеки четири години. Състезанията по САМБО са включени в програмата на TAFISA World Games сред 500 национални състезания, игри и танци, представляващи всички континенти.

Създадена е Европейска федерация по САМБО в Италия, Торино. Представителят на Италия Падре Марио Лой е избран за председател на ЕСФ. В момента президент на Европейската федерация по САМБО е Сергей Елисеев.

2002 г.

Първият световен шампионат по Бойно САМБО се провежда в Панама.

2009 г.

През март 2009 г. Общата асоциация на международните спортни федерации е преименувана на Международната конвенция „Спорт-Акорд“, която обединява международни спортни федерации (и двете включени в програмата на Олимпийските игри), мултиспорт организационни комитети и различни спортни организации. Наред с други събития ръководството на Международната конвенция инициира Световните игри по бойни изкуства Sport-Accord. САМБОТО е включен в програмата на Световните игри по бойни изкуства сред 13 олимпийски и неолимпийски вида бойни изкуства.

2010 г.

САМБОТО е представено за първи път на първите Световни игри в Пекин (Китай).

2012 г.

През септември 2012 г. Талин (Естония) е домакин на първото европейско първенство за кадети (спортисти на възраст 15-16 години).

2013

Спортът САМБОТО е включен в официалната програма на XXVII Световна лятна универсиада в Казан (Русия) и в Азиатските игри.

2014 г.

САМБОТО е включено в Европейските игри.

2015 г.

 Първите европейски игри с участието на САМБОТО се провеждат в Баку (Азербайджан) на 22 юни 2015 г.

 Европейската купа по САМБО е включена в състезателния календар на ESF.

 2016г.

 За първи път под егидата на FISU в Никозия (Кипър) се провежда световното първенство по САМБО сред учениците.

Създаден е Международният младежки фестивал за наградите на Организацията на Договора за колективна сигурност, Москва (Русия).

2017 г.

През 2017 г. Сочи е домакин на Световното първенство по САМБО, което привлича рекорден брой участници. 490 състезатели от 90 страни по света се борят за титлата Световен шампион.

2018

За първи път Световното първенство по САМБО сред учениците се провежда в Орел под егидата на Международната федерация за училищен спорт (ISF). 63 състезатели от 21 страни по света взимат участие в състезанието: Армения, Беларус, България, Грузия, Германия, Гърция, Индия, Израел, Казахстан, Кипър, Киргизстан, Латвия, Литва, Молдова, Монголия, Холандия, Русия, Румъния, Таджикистан, Узбекистан и Франция.

На 30 ноември 2018 г., по време на заседанието на Изпълнителния комитет на Международния олимпийски комитет, проведено в Токио (Япония), се състоя историческо събитие –САМБО получава официално признание от МОК и се превърна в олимпийски спорт.

2019

В Минск се провеждат  II Европейските игри.

Тагове