За нас

През месец февруари 2020 година в София беше учредена „Асоциация на Българските Самбисти” (АБС).
Сдружението е създадено от видни спортисти, сред които са заслужили майстори на спорта, майстори на спорта, световни и европейски шампиони, заслужили треньори, както и обществени личности, бизнесмени и радетели за спорта САМБО.

За председател на АБС беше избран г-н Димитър Найденов Димитров (роден на 8 май 1964 г. в с. Бъта), който е заслужил майстор на спорта по самбо, двукратен световен шампион за майстори (1984, 1985), шесткратен вицесветовен шампион по самбо за мъже (1983, 1984, 1985, 1986, 1988, 1989 г.), медалист на европейски и международни турнири, бронзов медалист на турнир „Дружба“ (1984 г.), многократен републикански шампион.

УС на АБС са съставили: Димитър Димитров, Георги Червенков, Валентин Минев, Христо Георгиев, Георги Петров, Емил Нешев, Валентин Цочев, Дмитрий Сидоренко, Данаил Тодоров.

Основната цел на АБС е развитието и популяризирането на спорта САМБО.

В момента самбото е в период на 3-годишен мониторинг от страна на МОК за приемането му в Олимпийското семейство. Това е важна причина за създаване на Асоциацията и за обединяване на силите и възможностите на българските самбисти.

Водещите цели и задачи, които си поставя АБС, са:

  • да се изгражда и повишава спортната култура на обществото чрез развитието на спорта САМБО;
  • да се възпитават и насърчават у подрастващите ценните качества, на които учи самбото, като борбеност, упоритост, самодисциплина, постоянство, екипност, уважение и стремеж към постигане на целите;
  • да се популяризират сред обществото красотата на САМБОТО и предимствата, които дава владеенето му;
  • да се запознаят децата и младежите с българските и световни постижения и традиции в САМБОТО;
  • да се помага за възстановяването и създаването на нови центровете по САМБО;
  • да се създаде у хората цялостен интерес и влечение към този спорт.

Асоциацията ще подпомага БФС и българските самбистите и ще се грижи за тяхното спортно развитие, като им осигурява възможности за участие в спортни занимания и състезания на регионално, национално и международно ниво. Основна разлика между Българската Федерация по Самбо и Асоциацията на Българските Самбисти (АБС) е, че в БФС имат право да членуват само активни спортисти, треньори, съдии и членове на Управителния съвет, а в АБС имат възможност да членуват всички желаещи.

Също така АБС разработва и осъществява програми за младежки спортни дейности, организира лагери, обучения и семинари за популяризиране на спорта САМБО и ценностите му. Планирано е в сътрудничество с БФС да се провеждат треньорски, съдийски и майсторски класове във всички възрастови групи. За тези цели Асоциацията има възможност да предостави както финансиране, така и да осигури лектори с най-висок професионален ценз от България, Русия, Беларус, Казахстан, Монголия, Армения, Грузия…

За Асоциацията на Българските Самбисти девизът “Съединението прави силата” не е само фраза. АБС обединява хора, които обичат САМБОТО и са готови с чисти сърца да се борят за неговото развитие и утвърждаване като стойностен и атрактивен спорт.

Асоциация на Българските Самбисти в интернет и социалните мрежи:

Официален уебсайт на АБС:
https://www.bulsambo.com

Официалната страница на АБС във facebook:
https://www.facebook.com/bulsambocom

Официалната страница на АБС в Instagram:
https://www.instagram.com/bulsambo

Официалната страница на АБС в Twitter:
https://twitter.com/bulsambo

Официалната страница на АБС ВКонтакте:
https://vk.com/bulsambo

Официален канал АБС на YouTube:
https://www.youtube.com/channel/UCjgd-as5KMYLT-yjqaI9u8w