АБС новини

Международен турнир по самбо без аналог в света

Силен некомерсиален турнир по самбо за кадети в памет на заслужилия майстор на спорта и заслужил треньор Иван Докторов се проведе за втори път на 2 юли в София, зала „София“.


В турнира взеха участие над 130 кадети и кадетки от 9 страни: Гърция, Северна Македония, Молдова, Кипър, Украйна, Армения, Белгия, Германия и България.


Турнирът е организиран от Асоциацията на Българските самбисти (АБС) и е изцало финансиран от радетели и любители на спорта самбо и община Ихтиман – родният град на Иван Докторов.


Турнирът е уникален и няма друг аналог в света на спорта самбо с това, че не е комерсиален, че е безплатен и няма такса за участие както за отборите, така и вход за публиката. А на всички чужди състезатели и делегати от чуждите отбори е подсигурено безплатно пребиваване – храна и спане.


Състезанието носи името на заслужимия майстор на спорта (ЗМС) Иван Докторов, който внезапно почина през 2021г. Той е европейски шампион от 1976г. в Ленинград и многократен световен шампион за ветерани. Иван Докторов беше съосновател на АБС и страстен радетел за българското самбо.


На откроването на турнира ЗМС г-н Димитър Димитров – председател на АБС и близък приятел на Иван Докторов, произнесе реч, в която очерта смисъла и приоритетите на турнира. Той изтъкна, че с този турнир иска да наложи нова политика за развитието на самбото, в която водещи да са чистата любов и спортният дух, а не личните интереси. Той подчерта, че спортът трябва да се управлява от почтени и стойностни хора, които могат да бъдат пример за подражание на подрастващите и че точно такъв човек е бил Иван Докторов. Г-н Димитров очерта и проблемите в българското самбо, върху които трябва да се работи.


На турнира бяха връчени и две купи „Иван Докторов“ за най-технични състезатели.


Събитието беше голям празник и за всички именити самбисти от 70-те и 80-те години. Те бяха почетни гости, представени поименно и заемащи специално място в залата. Всеки от тях носеше бадж с надпис „Легенда“. Така се осъществи приемственост между младите хора, които бяха на тепиха, и титулуваните имена, пред чийто поглед се бореха.


Председателите на чуждите федерации изразиха благодарности за безплатното участие и отличните условия, при които се проведе състезанието. Всички останаха изключително удовлетворени от събитието и заявиха, че с нетърпение ще чакат следващата година, когато ще се продължи тази благородна традиция, но вече в новата зала на община Ихтиман.

Тагове