ФИАС новини

Летните олимпийски игри в Лос Анджелис 2028 могат да станат дебютни за САМБО

Програмата на Олимпиадата през 2024 г. в Париж вече е одобрена и САМБОТО не може да бъде представена на нея. Но има надежда да дебютира на Летните олимпийски игри през 2028 г. в Лос Анджелис. И какво трябва да се направи за това, какъв алгоритъм трябва да се спазва за всеки вид бойни изкуства, които искат да бъдат в редиците на олимпийското движение, и какъв принос може да направи страната ни за сбъдването на мечтите на няколко хиляди спортисти , каза Василий ШЕСТАКОВ, президент на Международната федерация по самбо (FIAS).

  • Какво трябва да вземе предвид Самбо на първо място, за да се присъедини към олимпийското движение?
  • Има определен план за действие, свързан с изпълнението на изискванията, установени от Международния олимпийски комитет. Те са еднакви за всички спортове. Сред тях: присъствието на Международната спортна федерация в спорт, признат от МОК, признаването и прилагането от спортната федерация на “Олимпийската харта” и Световния антидопингов кодекс, наличието на широко разпространение, провеждането на световни , регионални и национални първенства, състезания за купа.
  • Възможно ли е да се каже, че славянските страни (по -специално Русия, Беларус, Украйна) представляват голяма конкуренция в света по самбо и че именно за тях се водят преговори за включване на спорта в Олимпиадата?
  • Това не е напълно вярно. Всъщност Русия, Беларус и Украйна преди няколко години бяха неизменно фаворити на международни турнири, но днес редица държави направиха истински пробив. Превъзходството в класа вече не е толкова очевидно, битките на традиционните фаворити с вчерашните аутсайдери престанаха да бъдат лесна разходка. Националните отбори на Холандия, Италия, Гърция, Латвия, Индонезия, Филипините, Мароко, Тунис, Алжир, Колумбия, Коста Рика, Тринидад и Тобаго и редица други страни показаха добри резултати напоследък. Така че има много бенефициенти.

Признаването на SAMBO от МОК е голяма победа за SAMBO като международен спорт, който днес се развива в повече от 130 страни на 5 континента и продължава да открива нови страни за себе си. Що се отнася до кои отбори може да се интересуват от признаването на МОК – според мен това са Беларус, Украйна, Грузия, Армения, Азербайджан, Молдова, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан, тоест предимно бившите републики на Съветския съюз. Бих подчертал и националните отбори на Румъния, Франция, България, Сърбия, Монголия, Корея, Камерун и дори Венецуела. Всички тези отбори са печелили златни медали на големи международни турнири по САМБО, включително световни първенства.

Тагове