ФИАС новини

Благотворното въздействие на самбото при хора в неравностойно положение

На световното първенство по самбо, проведено на 11-14 ноември в Бишкек, Киргизия,  с любезното съдействие на президентът на АБС г-н Димитър Димитров беше поканен от Комисията за спортисти с увреждания на ФИАС членът на УС на АБС и треньор на деца със специални образователни потребности – Емил Нешев. 

Г-н Роман Новиков, председател на Комисията на ФИАС за хора с увреждания, представи работата с незрящи хора и слабовиждащи и сподели добрите резултати, които се постигат от тях при тренировките им по самбо. Емил Нешев също представи своя опит в работата с деца със специални потребности и удовлетворителното и благотворно въздействие на спорта самбо върху малките му възпитаници. В Комисията бяха  обсъдени и предложенията за участие на хора в неравностойно положение в Азиатското първенство по самбо, както и в световни форуми през 2023г.

Развитието на САМБО за незрящи и слабовиждащи в Киргизстан, както и провеждането на континенталното първенство в тази дисциплина в Азия, станаха централни теми на дискусии по време на посещението на Роман Новиков, председател на Комисията за спортисти с увреждания на ФИАС. , до Бишкек. Специално за сайта на FIAS той разказа за постигнатите договорености, както и за плановете за близко и по-далечно бъдеще.

„По време на първия ден от Световното първенство по самбо, което се проведе в Бишкек, имах среща с депутата от Жогорку Кенеш на Киргизката република Дастан Бекешев. Обсъдихме възможните форми на взаимодействие за популяризиране на САМБО за незрящи и слабовиждащи в страната. Дастан прояви искрен интерес и обеща да окаже всякаква помощ за развитието на САМБО за незрящи и хора с увредено зрение в Киргизстан“, каза Роман Новиков.

Освен това председателят на Комисията на FIAS за спортисти с увреждания проведе среща с представители на Киргизката федерация на слепите.

„Изпълнителният директор на организацията Гулназ Жузбаева говори подробно за дейността на нейната организация. Трябва да се отбележи, че в допълнение към развитието на спорта за незрящи, федерацията работи и върху рехабилитацията на незрящите: на първо място, това е самостоятелно движение в пространството в ежедневието и елементарно битово самообслужване“, Роман Новиков споделено. – Имаше и жива комуникация със незрящите участници в срещата. Момчетата зададоха много въпроси: от международни състезания по САМБО сред незрящи и хора с увредено зрение до разликите между САМБО за жени и САМБО за мъже. Важно е, че незрящите момичета показаха голяма активност в разговора и се надявам в бъдеще да ги видим на тепихите за САМБО.”

Междувременно професионалистите от треньорския отдел обсъдиха нюансите на обучението на незрящи и слабовиждащи спортисти.

„Майсторът на спорта по САМБО, заслужил треньор на Киргизстан Канат Имиянов се запозна с подробности от Международната класификация на САМБО за незрящи и слабовиждащи. На свой ред треньорът на клуба по САМБО за деца със специални образователни потребности „СОП, Спортно САМБО за развитие“ в България Емил Нешев направи интересен доклад за тренировъчния процес по САМБО при хора с психични проблеми. Майсторът на спорта на СССР по САМБО Виктор Игнатенко обърна внимание на спецификата на тренировъчния процес по САМБО със слепи спортисти“, каза Роман Новиков.

По-късно председателят на комисията на ФИАС за спортисти с увреждания проведе работна среща с президента на Азиатския съюз по самбо Аламжон Мулаев

„Обсъдихме въпроса за участието на незрящи и слабовиждащи самбисти в Азиатското първенство по САМБО през 2023 г. Между другото, този турнир трябва да стане първият континентален шампионат по САМБО сред слепи и слабовиждащи“, отбеляза Новиков.

Осъществил е и редица контакти с представители на националните федерации по САМБО на различни страни.

„Разбира се, всяка година интересът към дисциплината САМБО за незрящи и слабовиждащи расте. Смятам, че това е голяма заслуга на президента на FIAS Василий Шестаков, тъй като усещаме много внимателно и положително отношение към тази област от негова страна“, каза Роман Новиков.

Тагове