ФИАС новини

НОВОГОДИШЕН ПОЗДРАВ 2022 ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА ФИАС ВАСИЛИЙ ШЕСТАКОВ

Тази година, която сега е към своя край, се превърна в историческа за нашия спорт и световната общност на САМБО като цяло. През 2021 г. FIAS получи дългоочакваното пълно признание от Международния олимпийски комитет, като по този начин направи още една гигантска стъпка към Олимпийските игри.

Присъединяването на FIAS към Международната асоциация на световните игри (IWGA) може с основание да се разглежда като друго голямо постижение от изминалата година. За първи път от 1993 г. насам САМБО отново ще стане част от програмата на Световните игри.

Въпреки многобройните ограничения, дължащи се на пандемията COVID-19, ние успяхме да организираме всички големи турнири, предвидени за 2021 г., от Световното първенство в Ташкент, Узбекистан и Световното първенство за младежи в Солун, Гърция, до първия в историята Световно първенство по плажно самбо. Това грандиозно спортно събитие се проведе в Ларнака, Кипър, и получи най-благоприятните отзиви както от спортисти, така и от зрители. Континенталните първенства по самбо се проведоха и в Европа (Кипър), Азия (Узбекистан), Панамерика (Колумбия) и Африка (Египет). През август 2021 г. в Санкт Петербург, Русия, се проведе нов турнир — Купата на президента на ФИАС.

Специални поздравления за самбистите от Австралия, Саудитска Арабия и Република Гвинея за влизането на техните национални федерации във ФИАС. Така броят на страните членки на FIAS вече е достигнал 97 държави.

През ноември момче на име Самбо, което е родено в семейството на корейския треньор Лий Кихун, навърши две години. Поздравявам Лий Кихун и неговото малко дете за този прекрасен повод, тъй като FIAS следи растежа на момчето.

През новата 2022 година всички любители на САМБО ще се радват на още повече турнири. Освен традиционните годишни състезания, календарът на ФИАС ще бъде разширен с включването на четири световни първенства, които ще се проведат в Европа, Азия, Африка и Панамерика.

В дейността си ФИАС отделя значително внимание на развитието на САМБО сред хората с физически увреждания. Така през следващата година предстои да се проведе първият международен турнир по самбо за слепи и слабовидни. То ще се проведе в рамките на Световната супер купа “Мемориал на основателите на самбото”.

И със сигурност през 2022 г. очакваме Международният център по самбо в Лужники (Москва, Русия) да бъде пуснат в пълна експлоатация. Този спортен комплекс има за цел да се превърне в истински дом за самбисти по целия свят, в който ще бъдат създадени всички желани условия за ол инклузив обучение и подготовка за състезания, от фитнес зали и стаи за раздвижване до плувни басейни и медицинска помощ единици.

От все сърце ви поздравявам с наближаващата 2022 година, желая ви мир, доброта, щастие, радост и непременно много здраве. Нека Новата година ви донесе само щастливи събития, наред с цветни и положителни емоции.

Тагове