АБС новини

Европейската (ЕФС) федерация по самбо почете турнира “Иван Докторов”, организиран от Асоциацията на българските самбисти

На 1 юли в София се проведе голям благотворителен турнир по САМБО сред кадети в памет на заслужилия майстор на спорта, заслужил треньор Иван Докторов.

Турнирът се организира от Асоциацията на българските самбисти (АБС) със съдействието на Българската федерация по самбо.

В турнира взеха участие около 150 момчета и момичета от 5 държави: Гърция, Северна Македония, Молдова, Кипър и България, като финансовите разходи за престоя на чуждестранните отбори бяха поети от организаторите на турнира – ABS. Домакинът България представи самбисти от 10 клуба.

Турнирът носи името на починалия внезапно през 2021 г. ЗМС Иван Докторов. Европейски шампион от 1976 г. в Ленинград и многократен световен шампион сред ветерани. Иван Докторов е съосновател и постоянен член на АБС и страстен привърженик на българското САМБО.

Официални гости на турнира бяха близките на Иван Докторов, г-н Розен Димитров – председател на Българската федерация по самбо (БФС), г-н Георги Юсев – член на Изпълнителния комитет на Европейската федерация по самбо, г-н Александър Гавриленков – изпълнителен директор на федерацията по самбо на Московска област, президентът на молдовската федерация по самбо – г-н Юлий Пеатиковски. , президент на Македонската федерация по самбо – г-н Ердал Факич, г-н Мирман Илиадис – представител на гръцката федерация по самбо, г-н Лукас Папалука – представител на Кипърската федерация по самбо, г-н Николай Начев – представител на община Ихтиман, като както и много световни и европейски шампиони по САМБО от България.

При откриването на турнира г-н Димитър Димитров, председател на АБС и близък приятел на Иван Докторов, произнесе слово, в което очерта смисъла и приоритетите на благотворителния турнир. Той отбеляза, че спортът трябва да се ръководи от достойни и стойностни хора, които да бъдат пример за подрастващите, а Иван Докторов е точно такъв човек. Г-н Димитров очерта и проблемите на българското САМБО, върху които трябва да се работи.

Изказа се и представител на община Ихтиман, родния край на Иван Докторов.

От името на АБС г-н Димитър Димитров връчи почетни плакети на г-жа Божидара Докторова, вдовицата на патрона на турнира, както и на кмета на Община Ихтиман, подпомогнал финансово събитието.

Нашумя тържествено откриване, в което с благотворителна цел се включи вокална група „Кенди”. Особено внимание бе отделено на изявите на спортен клуб за деца с увреждания и социално слаби слоеве от населението „СОП, спорт и самбо за развитие” с треньор Емил Нешев. Съперниците му премериха сили помежду си и заслужено получиха медали и бурни аплодисменти на публиката.

На турнира бяха връчени и две купи „Иван Докторов” за най-технични участници.

Събитието се превърна и в голям празник за всички известни самбисти от 70-те и 80-те години. Те бяха почетни гости, представени поименно и заеха специално място в залата. На всеки от тях имаше лента с надпис “Легенда”. Така се създаде приемственост между младежите, които бяха на тепиха, и титулуваните имена, пред чиито очи се сбиха.

През втория ден от турнира в зала “София” се проведе майсторски клас за участниците в турнира под егидата и ръководството на г-н Димитър Димитров.

Президентите на чуждестранни федерации изказаха своята благодарност за безплатното участие и отличните условия, при които се проведоха състезанията. Всички останаха много доволни от събитието и казаха, че с нетърпение очакват втория турнир „Иван Докторов“ догодина.

Тагове