ФИАС новини

МЕЖДУНАРОДНА ФЕДЕРАЦИЯ ПО САМБО ПОЛУЧИ ПЪЛНО ПРИЗНАНИЕ ОТ МОК

Международната федерация по самбо (FIAS) получи пълно признание на Международния олимпийски комитет (IOC). Това решение е взето на сесията на МОК, проведена на 20 юли в Токио (Япония) в навечерието на старта на Олимпийските игри. Ето как президентът на ФИАС Василий Шестаков коментира събитието:

FIAS получи временно признание на МОК преди три години и през това време трябваше да докажем на целия свят и на себе си, че заслужаваме повече. Този период съвпадна с трудната ситуация в света – пандемията COVID-19, която засегна всички аспекти на живота, включително организирането и провеждането на спортни събития. Но ние се научихме да работим в кризисни условия, да се адаптираме към различни ограничения и да провеждаме международни турнири при нестандартни условия. Отначало мисията изглеждаше невъзможна, въпреки това съвместните усилия ни позволиха да се справим. Това стана възможно до голяма степен благодарение на добре координираната работа на националните и континенталните федерации SAMBO и, разбира се, подкрепата на нашия генерален партньор Роснефт.

Все повече страни отварят врати за нашия спорт. Състезанията по SAMBO се излъчват от телевизионни компании от 68 страни по света, включително телевизионния канал Eurosport, лидер на спортно излъчване. Имената на изключителни представители на SAMBO са известни по целия свят. Благодарни сме на Международния олимпийски комитет за оценката на нашата работа и за вниманието към нашия спорт. Днес направихме още една голяма стъпка към нашата заветна мечта, която е включването на SAMBO в програмата на Олимпийските игри. Поздравявам самбистите от цял ​​свят за това историческо събитие!

Тагове