ФИАС новини

ЕВРОПА, АЗИЯ, АФРИКА И ПАН АМЕРИКА ЩЕ ПРИЕМАТ СВЕТОВНOТО ПО САМБО ПРЕЗ 2022 г.

Съответното решение е взето на редовното заседание на Изпълнителния комитет на Международната федерация по самбо, което се проведе на 29 септември в смесен – офлайн и онлайн формат. На събитието присъстваха ръководителят на FIAS Василий Шестаков, генералният секретар на организацията Роберто Ферарис, вицепрезидентите Сергей Елисеев, Аламжон Мулаев, Далил Скали, Омар Лопера, Андрей Клямко, членовете на Изпълнителния комитет Лор Фурние, Сезар Артеага, Татяна Тривич , Чункеум Луна, Мерампи Илиадис, Нобуюки Асай, Владимир Япринцев и Вадим Рогач.

„Днешната среща вече се провежда в новия статут на нашата организация: на 20 юли 2021 г. в Токио Международната федерация по самбо получи пълно признание от Международния олимпийски комитет. Още веднъж искам да поздравя всички нас за този важен етап в развитието на любимия ни спорт “, започна своя доклад президентът на FIAS Василий Шестаков.

По време на речта си лидерът на FIAS каза на присъстващите, че тази година, въпреки многобройните ограничения, причинени от пандемията COVID-19, Международната федерация по самбо успя да проведе всички континентални първенства, както и редица международни турнири. Първата президентска купа на FIAS беше организирана в Санкт Петербург, след това първото световно първенство по самбо на плажа се проведе в Ларнака (Република Кипър). „Бих искал да благодаря на президента на кипърската федерация по самбо Мариос Андреу за усилията, които положи за провеждането на това първенство“, каза Шестаков.

Тогава шефът на FIAS обърна вниманието на членовете на Изпълнителния комитет за необходимостта от развитие на квалификационната система в работата на Международната федерация по самбо. „Днес трябва да се съсредоточим върху увеличаването на броя на клубовете, участващи в SAMBO в света, и на броя на клубовете, а тази система е ефективен инструмент по този път“, подчерта Василий Шестаков.

В последната част на речта си президентът на Международната федерация припомни друго важно събитие, което се случи в живота на FIAS. „Нашата федерация се завърна в Международната асоциация на световните игри (IWGA), което позволява на SAMBO отново да стане част от официалната програма на Световните игри за първи път от 1993 г.“, заключи Шестаков.

След това Сергей Елисеев направи презентация. Вицепрезидентът на FIAS предложи да се въведат редица нововъведения в спортния календар на Международната федерация SAMBO през 2022 г., сред които:

  • включване на дисциплината „Боен САМБО“ в програмата на Световното първенство за младежи и юноши;
  • включване на дисциплината „Спортно САМБО сред жените“ в програмата на световното майсторско първенство;
  • провеждане на световни първенства на четири континента;
  • провеждане на Световната суперкупа;
  • държане на отворени континентални чаши;
  • провеждане на ежегодно световно първенство за кадети.

Участниците в срещата подкрепиха и предложението за провеждане на първия по рода си Международен турнир по самбо за слепи и хора с увредено зрение като част от Световната суперкупа „Мемориал на основателите на SAMBO“ през 2022 г.

Следващият въпрос за разглеждане от членовете на Изпълнителния комитет беше въпросът за формиране на национален екип от бежанци по САМБО. Сергей Елисеев посочи бързите промени, настъпващи в света, причинени от миграционните процеси, като подчерта, че тези категории лица нямат възможност да представят нито страната си на произход, нито страната си на пребиваване на състезания по SAMBO. „Наличието на официален статут на бежанец трябва да бъде единственият критерий за самбистите, желаещи да участват в състезанието“, подчерта Сергей Елисеев. Техническата комисия на FIAS ще се занимава с въпроса за допускане на спортисти до състезанието.

По време на срещата бяха обсъдени и изменения на международните правила и Устава на организацията, изслуша се докладът на Медицинската и антидопинговата комисия на FIAS.

В последната част участниците одобриха датата и мястото на конгреса на FIAS. Събитието ще се проведе на 11 ноември в Ташкент (Узбекистан), в навечерието на световното първенство по самбо.

Тагове